Performance Appraisal – MCQs with answers – Part 1

1. ______ is an objective assessment of an individual’s performance against well-defined benchmarks.

a. Performance Appraisal
b. HR Planning
c. Information for goal identification
d. None of the above

2. What is linked with performance appraisal?

a. Job Design
b. Development
c. Job analysis
d. None of the above

3. Which of the following is an alternate term used for performance appraisal?

a. Quality and quantity of output
b. Job knowledg e
c. Employee assessment
d. None of the above

4. Match the following general applications of performance assessment with their specific purposes

I. Administrative Uses/ Decisions —– A. Performance Feedback
II. Documentation ——————— B. Lay – offs
III. Organisational Maintenance/ Objectives —- C. Helping to meet legal requirements
IV. Developmental Uses —– D. Evaluation of HR systems

a. I-C, II-D, III-B, IV-A
b. I-B, II-C, III-D, IV-A
c. I-B, II-C, III-D, IV-D
d. I-A, II-B, III-D, IV-C

5. Which of these is the main purpose of employee assessment?

a. Making correct decisions
b. To effect promotions based on competence and performance
c. Establish job expectations
d. None of the above

6. How performance appraisal can contribute to a firm’s competitive advantage?

a. Ensures legal compliances
b. Minimising job dissatisfaction and turnover
c. Improves performance
d. All of the above

7. From the strategic point of view, in which three categories can an organisation be grouped?

a. Defenders
b. Prospectors
c. Analysers
d. All of the above

8. Successful defenders use performance appraisal for identifying ____________.

a. Staffing needs
b. Job behaviour
c. Training needs
d. None of the above

9. Analysers tend to emphasise both ______ and _______ and employee extensive training programmes.

a. Skill building and skill acquisition
b. Current performance and past performance
c. Strategy and behaviour
d. None of the above

10. What do successful analysers tend to examine?

a. Division and corporate performance evaluation
b. Current performance with past performance
c. Ideal appraisal process
d. None of the above

ANSWER:
1. a, 2. c, 3. c, 4. b, 5. b, 6. d, 7. d, 8. c, 9. a, 10. b

Share This Post

Recent Articles

© 2017 Human Resource Management. All rights reserved.