Performance Appraisal – MCQs with answers- Part 2

1. Rearrange the steps in appraisal process.

A. Objectives of performance appraisal
B. Establish job expectations
C. Design in appraisal programme
D. Performance Management
E. Appraise performance
F. Performance interview
G. Archive appraisal data
H. Use appraisal data for appropriate purposes

a. DCHGFABE
b. HGFEDBCA
c. ABCFGHDE
d. ABCDEFGH

2. Which of these is an issue while designing an appraisal programme?

a. Quality
b. What methods of appraisal are to be used
c. Quantity
d. Cost of effectiveness

3. State true or false

Raters can be immediate supervisors, specialists from the HR department, subordinates, peers, committees, clients and self – appraisals or a combination of all.

a. True
b. False

4. When appraisals are made by superiors, peers, subordinates and clients then it is called ____.

a. 360 degree feedback
b. 180 degree feedback
c. Self – appraisal
d. None of the above

5. Which company first developed the 360 degree system of appraisal?

a. Wipro in 1990
b. Godrej Soaps in 1991
c. General Electric, US in 1992
d. None of the above

6. Which factors lower the accuracy rate of the rater?

a. The rater is aware of personal biases and is willing to take action to minimise their effect
b. Performance factors are properly defined
c. The rater has documented behaviours to improve the recall
d. The rater is unable to express himself or herself honestly and unambiguously

7. Which of these is one of the seven criteria for assessing performance?

a. Community service
b. Interpersonal contact
c. Need for supervision
d. All of the above

8. Which is the simplest and most popular technique for appraising employee performance?

a. Rating Scales
b. Critical Incident
c. Cost accounting
d. BARS

9. State true or false

i. In the forced choice method the rater is forced to select statements which are readymade.

a. True
b. False

10. Which of these is a major weakness of the forced distribution method?

a. Assumes that employee performance levels always conform to a normal distribution
b. Work is reliable
c. The error of central tendency
d. None of the above

ANSWER:
1. d, 2. b, 3. a, 4. a, 5. c, 6. d, 7. d, 8. a, 9. a, 10. a.

Share This Post

Recent Articles

© 2017 Human Resource Management. All rights reserved.