Performance Appraisal – MCQs with answers

1. “The person who was a good performer in distant past is assured to be okay at present also”. This is an example of ________________ bias in Performance Appraisal

a. Halo effect b. Central Tendency c. Horn effect d. Spill over effect

2. _____________________ evaluates whether human resource programs being implemented in the organization have been effective.

a. Performance appraisal b. Feedback c. Survey d. Exit interviews

3. The actual performance of an individual is measured in terms of its ________________

a. Input and output b. efficiency and effectiveness
c. Returns to the organisation d. Business earned by him

4. This step of performance appraisal process finds out the deviation occurred in actual performance

a. Fixing standards b. Measuring actual performance
c. Communication of standards d. Discuss Appraisal With The Employee

5. The corrective actions in Performance include

a. Correct Deviations b. Change Standards c. Neither a nor b d. Both a & b

6. Administrative use of performance appraisal does not include

a. Feedback to employee’s b. supervision c. Training d. Transfer

7. Benefits of Performance Appraisal to the organisation does not include

a. Documentation b. Legal protection c. Motivation d. Motivation system

8. The rater is forced to answer the ready-made statements as given in the blocks of two or more, about the employees in terms of true or false. This method of performance appraisal is known as

a. Forced distribution b. Rating scale c. Forced choice d. Checklist

9. Modern method of performance appraisal does not include

a. BARS b. Assessment center c. MBO d. 360

10. The concept of MBO was developed by

a. Elton Mayo b. F.W. Taylor c. Peter Drucker d. Philip Kotler

11. A “______________” is a process of evaluating an employee’s performance of a job in terms of its requirements.

a. Performance Management b. Performance analysis
c. Performance appraisal d. Performance evaluation

12. ___________________ is the step where the management finds out how effective it has been at hiring and placing employees.

a. Performance Management b. Performance analysis
c. Performance appraisal d. Performance evaluation

13. Which of the below is not an objective of Performance appraisal

a. assessment of performance b. Measuring the efficiency
c. maintaining organisational control d. Designing Organisational goal

14. Performance appraisal aims at

a. goals of employees b. Goals of organisation c. both a & b d. Neither a nor b

5. Which of the following is not an aim of performance appraisal

a. Personal Development b. work satisfaction c. Training d. work satisfaction

Ans.: 1: d, 2: a, 3: b, 4: d, 5: d, 6: a, 7: c, 8: c, 9: a, 10: c, 11: c, 12: c, 13: d, 14: c, 15: c.

Share This Post

Related Articles

© 2021 Human Resource Management. All rights reserved.