Human Resource Management MCQ’s and Answers Part-1

1. Human Resource departments are______________

(a) line departments
(b) authority department
(c) service department
(d) functional department

2. What is human factor?

(a) Micro and macro issues of socio­economic factor.
(b) Interrelated Physiological, Psychological and Socio-ethical aspects of human being.
(c) The entire concept of human behavior
(d) None of the above.

3. Job Analysis is a systematic procedure for securing and reporting information defining a ______________.

(a) specific job
(b) specific product
(c) specific service
(d) all of these

4. What are the factors responsible for the growth of HRM?

(a) Development of scientific management and awakened sense of social responsibility.
(b) The problem of how the available human resource could effectively minimize the cost and maximize the production.
(c) Technical factors, awakening amongst workers, attitude of the government, cultural and social system.
(d) All the above.

5. Which among the followings describe the skills that are available within the company?

(a) Human Resource inventory
(b) HRIS
(c) Skills inventory
(d) Management inventories

6. Who has defined personnel management as a field of management which has to do with planning and controlling various operative functions of procuring, developing, maintaining and utilizing labor force?

(a) Harold Koontz
(b) Glueck
(c) Michael Jucius
(d) Flippo

7. Resources and capabilities that serve as a source of competitive advantage for a firm over its rivals are called _______________.

(a) core competency
(b) core competence
(c) competitive advantage
(d) competency

8. Human Resource planning is compulsory for ______________.

(a) effective employee development programme
(b) base for recruitment
(c) base for selection policy
(d) all of these

9. Job analysis, HR planning, recruitment, selection, placement, inductions and internal mobility are few important functions which come under the heading of______________ of HRM.

(a) integration function
(b) development
(c) maintenance
(d) procurement function

10. Directing is one of the important functions of HRM which comes under___________.

(a) managerial function
(b) operative function
(c) technical function
(d) behavioral function

ANSWER:
1. c, 2. b, 3. a, 4. c, 5. a, 6. c, 7. a, 8. d, 9. d, 10. a

Share This Post

Related Articles

© 2020 Human Resource Management. All rights reserved.