Performance Management – MCQs

Q.1. Which of the following terms refers to the process of evaluating an employee’s current
and/or past performance relative to his or her performance standards?
a) Recruitment b) Employee selection
c) Performance appraisal d) Employee orientation

Q.2. The primary purpose of providing employees with feedback during a performance appraisal is to
motivate employees to _
a) apply for managerial positions
b) remove any performance deficiencies
c) revise their performance standards
d) enroll in work-related training programs

Q.3. In most organizations, which of the following is primarily responsible for appraising an
employee’s performance?
a) employee’s direct supervisor b) company appraiser
c) human resources manager d) EEO representative

Q.4. Supervisors should provide employees with feedback, development, and incentives
necessary to help employees eliminate performance deficiencies or to continue to perform well.
a) True b) False

Q.5. Which of the following is NOT one of the recommended guidelines for setting effective
employee goals?
a) assigning specific goals
b) assigning measurable goals
c) assigning challenging but doable goals
d) administering consequences for failure to meet goals

Q.6. SMART goals are best described as _
a) specific, measurable, attainable, relevant, and timely
b) straight forward, meaningful, accessible, real, and tested
c) strategic, moderate, achievable, relevant, and timely
d) specific, measurable, achievable, relevant, and tested

Q.7. All of the following are reasons for appraising an employee’s performance EXCEPT _
a) assisting with career planning
b) correcting any work-related deficiencies
c) creating an organizational strategy map
d) determining appropriate salary and bonuses

Q.8. Which of the following is most likely NOT a role played by the HR department in the
performance appraisal process?
a) conducting appraisals of employees
b) monitoring the effectiveness of the appraisal system
c) providing performance appraisal training to supervisors
d) ensuring the appraisal system’s compliance with EEO laws

Q.9. What is the first step in the appraisal process?
a) giving feedback b) defining the job
c) administering the appraisal tool d) making plans to provide training

Q.10. All of the following are usually measured by a graphic rating scale EXCEPT_,
a) generic dimensions of performance b) performance of ‘actual duties
c) performance of co-workers d) achievement of Objectives

Ans: 1: c, 2: b, 3: a, 4: a, 5: d, 6: a, 7: c, 8: a, 9: b, 10: c

Share This Post

Recent Articles

© 2021 Human Resource Management. All rights reserved.