Recruitment & Selection – MCQs with answers – Part 3

1. Selection is ______ in its application as much as it seeks to eliminate as many unqualified applications as possible in order to identify the right candidates.

a. Both negative and positive
b. Positive
c. Negative
d. None of the above

2. Rejection of an applicant who would have succeeded is _____.

a. False positive error
b. True positive
c. True negative
d. False negative error

3. Which is the type of error in which failure is predicted and it happens?

a. False positive error
b. True negative
c. False negative error
d. True positive

4. Selection is now ____ and is handled by the human resource department.

a. Unplanned
b. Outsourced
c. Centralised
d. None of the above

5. Rearrange the following steps involved in the selection process.

i. External environment
ii. Internal environment
iii. Preliminary interview
iv. Selection test
v. Employment interview
vi. Reference and background analysis
vii. Selection decision
viii. Physical examination
ix. Job offer
x. Employment contract
xi. Evaluation

a. xi, x, ix, viii, vii, vi, v, iv, iii, ii, i
b. i, ii, iii, iv, v, vi, vii, viii, ix, x, xi
c. v, i, xi, ii, iv, ix, iii, vi, viii, x, ix, vii
d. i, iii, iv, v, vii, ix, xi, ii, vi, viii, x

6. Which test assesses an individual’s achievement and motivational levels?

a. Thurstone Temperament Survey
b. Minnesota Multiphasic Personality
c. Thematic Apperception Test
d. Guilford – Zimmerman Temperament Survey

7. A test that seeks to predict success or failure through one’s handwriting is ____

a. Polygraph
b. Graphology
c. Grammatologist
d. None of the above

8. Which country uses the graphology test to select candidates?

a. U.S
b. India
c. Germany
d. China

9. Which tests are designed to ensure accuracy of the information given in the applications?

a. Graphology test
b. Interest test
c. Grammatology test
d. Polygraph test

10. Who used the graphology technique first and in which year?

a. Jean – Hippolyte in 1830
b. Elaine Quigley in 1893
c. Jean Charles Gille in 1907
d. Alfred Binnet in 1920

11. In __________, the interviewer uses pre-set standardised questions which are put to all applicants.

a. Unstructured interview
b. Structured interview
c. Behavioural interview
d. Mixed interview

12. _______ occurs when an interviewer judges an applicant’s entire potential for job performance on the basis of a single trait, such as how the applicant dresses or talks.

a. Stress producing
b. Halo – effect
c. Unstructured
d. None of the above

13. Which of the selection steps is the most critical?

a. Physical examination
b. Selection decision
c. Reference and background checks
d. Employment interviews

ANSWER:
1. c, 2. d, 3. b, 4. c, 5. c, 6. c, 7. b, 8. a, 9. d, 10. a, 11. b, 12. b, 13. b

Share This Post

Recent Articles

© 2017 Human Resource Management. All rights reserved.